Bökönc

Megjelenési hely: Pécs
Megjelenési idő: 1989-1996
Szerkesztő: Halmi Gábor,
Keszthelyi Sándor,
Járosi Péter,
Ambrus Attila József
Felelős kiadó: Keszthelyi Sándor
Oldalszám: 2-4 (változó)
Megjelenés: Havonta


     A pécsi amatőrcsillagászok havi folyóiratának neve az egyik állatövi csillagkép, a Skorpió régi magyar nevének, a Bököl (Bököly) szónak „helyi” változatait: a Bököncz vagy a Bökönc nevet viselte.
      Az 1980-as évek közepén a pécsi szakkör a „Bököncz” Amatőrcsillagász Klub néven tartotta hetenkénti foglalkozásait, és a havi körlevelüket is „Bököncz Híradó” címmel adták ki.
      A „Bököncz Híradó” 1985. október 28-án indult, 1989 júliusáig Hoffmann János állított össze évente egy számot, így összesen öt (de számozatlan) lapszám jelent meg.
      „Bökönc-híradó” címet, egységes fejlécet és (1-estől kezdve) sorszámozást kapott 1989 novemberétől, mikor Halmi Gábor vette át a szerkesztést. Alcíme ez volt: A pécsi Amatőrcsillagászati Szakkör- és Klub körlevele, 1990. decembertől: A Magyar Csillagászati Egyesület Pécsi Csoportjának szakköri körlevele.
      A fénymásolóval sokszorosítás, a szétosztás és a postázás munkáját Keszthelyi Sándor végezte. 1992-ben és 1993-ban ő végezte a lap szerkesztői munkáit is.
      1994. januártól Járosi Péter szerkesztette, már nem írógép, hanem számítógép segítségével, akkortól a lapcím „Bökönc” lett. 1994 áprilisától: az Astra Pécsi Csillagászati Egyesület és az MCSE Pécsi Csoportjának körlevele.
      1994. novembertől Ambrus Attila József vette át a lap szerkesztését és folytatta 1996 augusztusáig, a lap megszűnéséig. A néhány oldalas lap mérete mindvégig A4-es volt.


Webesítés:

Ambrus Attila József
Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára
http://www.lib.pte.hu

2008. március 11.